Premýšľate, čo urobiť s veľkým množstvom paradajok?
Už neviete, čo s nimi robiť? Môžete ich jednoducho usušiť a naložiť do slaného olejového nálevu alebo pridať do šalátov, omáčok, polievok, ochutiť a dodať pokrmom hodnotu a chuť. Najobľúbenejší spôsob ich konzervovania je v pohároch a fľašiach, ako sú lečo, kečupy, pyré. Najlepšie recepty a tipy na domáce pyré alebo sladký, štipľavý či pikantný kečup a kečup z pyré nájdete nižšie.
Ako vyrobiť domáce paradajkové pyré v zaváraninových pohároch?
Ako vyrobíme pretlak? Paradajky umyte, odstráňte stopky a chybné časti a nakrájajte ich na menšie kúsky. Osolíme, zalejeme trochou vody a za stáleho miešania varíme, kým sa šupka úplne neoddelí. Keď sa tekutina odparí približne na polovicu objemu, uvarené paradajky rozmixujte. Nakoniec roztok preceďte cez sito, aby ste oddelili šupky a semená. Hotové pyré môžete osladiť, osoliť (nie je potrebné).
Ako pyré uchovať? Vyberte si akékoľvek zaváraninové poháre s objemom do 300 - 750 ml v závislosti od konečného použitia. Horúce pyré nalejeme do suchých, predhriatych pohárov asi 1 cm pod okraj, pohár ihneď uzavrieme a na 10 minút prikryjeme. Ak chcete zabezpečiť dlhšiu trvanlivosť, uchovávajte pyré vo vodnom kúpeli.
Ako dlho uchovávať pyré? Poháre môžete sterilizovať pri teplote 80 °C počas 30 minút varu vo vodnom kúpeli, ako mi poradila moja babička, ponorte poháre do 3/4 ich dĺžky.
Ako dlho sa má zavárať, aby sa zachytilo viečko? Môžete urobiť test, či Twist off viečko dobre chytá - po vybratí z hrnca pretlak otočte hore dnom a nechajte stáť asi 2 minúty. Ak tekutina spod viečka nevyteká, je všetko v poriadku. Otočte poháre späť a po vychladnutí môžete zaváraniny uložiť do špajze. Výhodou Twist off viečok s klipom je priama kontrola zavárania - viečko sa pri správnom zaváraní stiahne.
Domáci kečup
Ingrediencie na domáci kečup v pohároch s Twist off viečkami
500 ml kečupu sa vyrába z:
1 kg paradajok, 2 cibule, 2 jabĺk (jablká nie sú potrebné, ak nie ste fanúšikom tejto zložky v kečupe)
korenia: 3 bobkové listy, 3 klinčeky, 3 nové korenie, 5 celých zrniek korenia, 1 štipka škorice
asi 30 ml octu (máme skúsenosť s kečupom bez octu, paradajky majú dostatočnú kyslosť pre citlivý žalúdok :-))
50 ml vody
1 štipka soli (himalájskej a pod. )
1 polievková lyžica cukru (nie je nutné, prípadne sladidlo pre diabetikov)
Ako pripraviť paradajkový kečup? Do hrnca dáme nakrájanú cibuľu, paradajky a jablká, okoreníme - nové korenie, korenie, klinčeky, škorica a bobkový list, osolíme, ochutnáme. Ku koncu pridajte cukor (podľa našich skúseností môžete pripraviť chutný kečup aj bez cukru, ak si dáte pozor na výber zrelých paradajok a jabĺk). Všetko nechajte variť približne 1,5 hodiny a 15 minút bez pokrievky. Občas premiešajte, aby sa nič nepripálilo. Ku koncu varenia postupne pridávajte cukor, prípadne ochutnajte na slano, kyslo (ocot) podľa vlastnej chuti. Jemne premiešajte a prepasírujte cez sito. Naplňte do 30 ml až 300 - 500 ml zaváraninových pohárov alebo tradičných kečupových fliaš podľa použitia. Môžu slúžiť ako vhodný darček s láskou vyrobených domácich produktov.
Ako dlho sa má zavárať, aby sa zachytilo viečko? Je dôležité, aby ste poháre a viečka pred použitím dôkladne vypláchli horúcou vodou (a ešte lepšie prevarili) a osušili na čistej utierke. Môžete použiť viečka s klipom, aby ste skontrolovali, či je nádoba správne uzavretá. Potom kečup nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť dnom nahor. Pre dlhšiu trvanlivosť a pre istotu zavárajte pri teplote 85 °C po dobu 20 minút.
Ako pripraviť hustý kečup? Maximálne množstvo tekutiny priveďte za stáleho miešania do mierneho varu. Okrem toho nám v kečupe pomáhajú jablká, ktoré poskytujú pektín - pôsobí ako prírodné spojivo, zahusťuje kečup a robí ho hladkým (okrem iného znižuje množstvo cholesterolu v tele, reguluje črevnú flóru).
Ako dlho vydrží domáci kečup?
Pri nesterilizovanom spôsobe výroby domáceho kečupu (horúcu kečupovú zmes nalejte do čistých pohárov a len obráťte hore dnom) vydrží v chladničke najmenej 6 mesiacov. Ak chcete mať dlhšiu trvanlivosť mimo chladničky, kečup zavarte do pohárov s viečkami Twist off. Pripínacie viečka nám pomôžu udržať skvelú nádobu.
Ako vyrobiť kečup z pyré?
Do veľkého hrnca dáme olej, cibuľu, cukor (asi 25 g) a pyré. Za stáleho miešania smažte 2-3 minúty na miernom ohni.
Okrem toho môžete osmažiť jablko, asi 1 minútu, a potom naliať pripravené pyré (jablko nie je potrebné). Po pridaní octu podľa chuti (4-6 polievkových lyžíc), soľ, paprika, klinčeky, bobkový list, nové korenie a korenie.
A máme hotovo.
Na čo používame kečup a pyré konzervované v pohároch alebo fľašiach kečupovky a pod.
Paradajkový pretlak si vychutnávame v paradajkovej polievke, paradajkovej a gulášovej omáčke na knedle. Kečup na priamu spotrebu je dobrý na špagety, do sendvičov, k zemiakovým lupienkom alebo inej zelenine, niektorí ľudia ho majú radi s horčicou alebo namiesto nej atď. Predstavivosti sa medze nekladú.
Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti z uchovávania sezónnych produktov v našich pohároch, fľašiach s viečkami TO!
Pripravil tím Pohareaflase.sk